Veelgestelde vragen

Hoe word je schoonmaker? Waar kun je allemaal werken? Wat zijn de werktijden? Kan ik doorgroeien? Voordat je mogelijk besluit te solliciteren op een vacature in de schoonmaak kan het zijn dat je nog diverse vragen hebt. Antwoorden op deze en vele andere vragen vind je hieronder.

1. Solliciteren en vereisten

 

Wat zijn de vereisten om als schoonmaker te werken? 

Meestal zijn er geen specifieke opleidingsvereisten. Een goede werkethiek, betrouwbaarheid en de bereidheid om te leren zijn belangrijk.

Is ervaring vereist om als schoonmaker aan de slag te gaan?

Niet altijd. Veel schoonmaakbedrijven bieden training en begeleiding aan voor nieuwe medewerkers, dus ervaring is geen absolute vereiste.

 

2. Arbeidsvoorwaarden

 

Wat is het salarisniveau voor schoonmakers?

Het salarisniveau kan variëren afhankelijk van het schoonmaakbedrijf, de locatie en de ervaring van de schoonmaker. Lees hier meer over de arbeidsvoorwaarden en cao.

Biedt het schoonmaakbedrijf voordelen zoals verzekeringen of pensioenregelingen?

De meeste schoonmaakbedrijven bieden voordelen zoals verzekeringen of pensioenregelingen aan hun medewerkers. Dit kan variëren afhankelijk van het specifieke bedrijf en je contractuele afspraken.

Heb je als schoonmaker een cao?

In Nederland is er een algemene cao voor de schoonmaakbranche, genaamd de CAO voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf. Deze cao is van toepassing op de meeste schoonmakers die in Nederland werken. Het regelt verschillende arbeidsvoorwaarden, zoals salaris, werktijden, vakantiedagen, pensioen en andere zaken.

 

 

3. Werken als schoonmaker

 

Welke taken omvat het werk van een schoonmaker?

Schoonmakers zijn verantwoordelijk voor het reinigen en onderhouden van diverse ruimtes, zoals kantoren, woningen of openbare plaatsen. Dit omvat het stofzuigen, dweilen, afstoffen, sanitair reinigen en afval verwijderen.

Wat zijn de verschillende soorten locaties waar ik kan werken?

Als schoonmaker bij een schoonmaakbedrijf kun je op diverse locaties werken, zoals kantoren, scholen, ziekenhuizen, hotels en meer. Afwisselende locaties dus!

Wat is de bedrijfscultuur bij een schoonmaakbedrijf?

Alle schoonmaakbedrijven hechten waarde aan eerlijkheid, betrouwbaarheid en respect voor zowel klanten als medewerkers. Elk schoonmaakbedrijf heeft echter zijn eigen unieke bedrijfscultuur, vraag er gerust naar tijdens het sollicitatiegesprek om te zien of deze aansluit bij jouw waarden en verwachtingen.

 

 

4. Werktijden 

 

Wat zijn de werktijden bij een schoonmaakbedrijf?

De werktijden bij een schoonmaakbedrijf kunnen variëren, maar vaak zijn ze flexibel en aangepast aan de behoeften van de klanten. Dit kan betekenen dat je in de ochtend, middag of avond werkt, afhankelijk van de afspraken en je eigen beschikbaarheid.

Kan ik flexibele uren werken als schoonmaker bij het schoonmaakbedrijf?

Ja, in veel gevallen kun je flexibele uren werken als schoonmaker bij een schoonmaakbedrijf. Dit kan handig zijn als je andere verplichtingen hebt, zoals studie of gezinszorg.

Zijn er mogelijkheden om overuren te maken bij een schoonmaakbedrijf?

Het kan zijn dat er mogelijkheden zijn om overuren te maken bij een schoonmaakbedrijf, vooral als er sprake is van drukke periodes of speciale evenementen waar extra schoonmaak nodig is. Overuren 

 

 

5. Trainingen en doorgroeimogelijkheden

 

Zijn er doorgroeimogelijkheden binnen het schoonmaakbedrijf?

Ja, er zijn mogelijkheden om door te groeien in het schoonmaakbedrijf. Dit kan bijvoorbeeld zijn tot een leidinggevende functie, waarbij je verantwoordelijk bent voor een team van schoonmakers.

Biedt het schoonmaakbedrijf training en begeleiding aan voor nieuwe medewerkers?

Veel schoonmaakbedrijven bieden training en begeleiding aan voor nieuwe medewerkers om ervoor te zorgen dat ze bekend zijn met de juiste schoonmaaktechnieken, veiligheidsvoorschriften en de specifieke taken die ze moeten uitvoeren.

Wanneer werk je?

  • Voltijd
  • Deeltijd (parttime)
  • Oproep basis
  • Vakantiekracht
  • Stage

Waar werk je?

  • Winkels & horeca
  • Kantoren
  • Ziekenhuizen & zorg
  • Stations & vliegvelden
  • Scholen & universiteiten
  • Hotels

Wat doe je?

  • Stofzuigen en dweilen
  • Leeghalen prullenbakken
  • Schoonmaken van ramen
  • Schoonvegen bureau’s
  • Sanitair schoonmaken
  • Afstoffen

Interview - Werken in de trein

“Een afwisselende werkplek en genoeg beweging gedurende de dag. Dat vind ik de grootste voordelen van het schoonmaken in de trein. Na een aantal jaren gewerkt te hebben in de schoonmaak van kantoren ben ik 2 jaar geleden overgestapt naar mijn huidige werkgever. Mijn werkzaamheden bestaan uit het legen van de prullenbakken, schoonmaken van sanitair en er voor zorgen dan de treinen er van binnen weer fris en schoon uitzien. Samen met mijn collega’s gaan we de hele trein door, zodat de reizigers weer een schone zitplek hebben. Het is leuk om direct de resultaten van je werk te zien.”

Ahmed – 53 jaar

Hoe word je schoonmaker?

Om aan te kunnen worden genomen als schoonmaker hoef je meestal niet een opleiding gevolgd te hebben. Vaak is het wel zo dat je intern een cursus moet volgen, voordat je aan de slag gaat bij de klanten.

Zijn er doorgroeimogelijkheden?

Voor schoonmakers zijn verschillende doorgroeimogelijkheden. Zo kun je interne opleidingen volgen en doorgroeien naar begeleider van een schoonmaakteam of jezelf specialiseren in een bepaalde reininigingsmethode.

Enthousiast geworden?

Sta jij in de startblokken voor een afwisselende baan met goede arbeidsvoorwaarden? Waarbij je door kunt groeien en interne opleidingen kunt volgen? Je met fijne collega’s werkt op afwisselende locaties? Iedere dag met een voldaan gevoel naar huis gaat omdat je Nederland een stukje mooier én schoner maakt? Bekijk de schoonmaak vacatures en solliciteer direct!